Víte co, nebo kdo, je Blythe? Je to roztomilá panenka s velkými kukadly a přerostlou hlavou, která vznikla poprvé už před několika desetiletími. První panenka se objevila roku 1972, ale toho stejného roku byla stažena z prodeje, prý proto, že ta přerostlá hlava a kukadla jsou moc strašidelné pro děti. Ale naštěstí se od té doby zase vrátila a od roku 2000 se z ní stal hit. Sběratelé svou Blythe upravují, oblékají a fotografují. S příchodem digitálního věku se totiž ukázalo, že Blythe je nesmírně fotogenická. V České Republice ještě možná není tak známá, ale ve světě se z ní postupně stává fenomén. Víc o Blythe se dozvíte v tomto článku.

 

Historie

Jak jsem už zmiňovala, Blythe se poprvé objevila roku 1972 a navrhla ji Allison Katzman pro značku Kenner. Existovaly čtyři původní modely panenek, které se po roce přestaly vyrábět. Znovu ji objevila až v roce 1997 fotografka z New Yorku, Gina Garan. Ta začala panenku využívat pro své fotografie a vydala s ní knihu This is Blythe, která je oblíbená dodnes. Spojila se poté s návrhařem od CWC, Junko Wongem a panenka se začala znovu vyrábět pod značkou Takara a pod názvem Takara Neo Blythe. Každý rok vychází nové edice panenek, včetně limitovaných.  Velkým hitem je Blythe především v Japonsku a USA. 

 

Vlastnosti

Panenka je 28cm vysoká, i když značka Takara začala vyrábět i menší Middie verzi a úplně malou Mini verzi. Vzadu má provázek, za který když se zatáhne tak Blythe zamrká a změní barvu očí i jejich pozici. Celkově má každá Blythe 4 různá kukadla. Neo Blythe se za poslední desetiletí stále vyvíjela, změny nastaly v ohybatelnosti končetin, vtom zda obličej je matný nebo lesklý a také v barvě a výrazu očí. Pokud by Vás zajímalo jaké konkrétní rozdíly to jsou, můžete si o tom přečíst na této stránce. V dnešní době se také rozrůstá trend OOAK Blythe, tedy One of a Kind (jediná svého druhu). To jsou panenky, které byly umělcem upravené, mohou mít nové vlasy, oči, make-up a také garderóbu. 

 

Cena a Pořízení

Pokud Vás Blythe okouzlila a přáli by jste si jednu také tak Vás určitě bude zajímat i cena a kde nakoupit. Cena nové Blythe se může pohybovat kdekoliv mezi $75-$400 (s průmernou cenou okolo $200). Nejlepší volbou pro koupi bude pravděpodobně e-bay. Zde můžete najít Blythe, která je z továrny, bez oblečků nebo poskládána z vícero dílů za přibližně 50. Pak jsou tam také starší verze nových a nerozbalených modelů začínající na $100. A v neposlední řadě se zde dají zakoupit i upravené kousky od umělců, kde se cena pohybuje od $300 až třeba do $2000.  Ale do začátku asi každému postačí tovární nebo starší model. Určitě si aukce dobře pročtěte, zda je panenka nová (new/used), nepoškozená, oblečená a se stojanem nebo bez ničeho. Pořídit lze i původní panenky od značky Kenneth, ale vzhledem k tomu, že se jedná o vzácnou sběratelksou záležitost, ceny se pohybují poměrně vysoko. 

 

Takže směle do nákupu a nezapomeňte tu svou Blythe patřičně obléci, nafotit a dát na internet :)

 

Panenky od tvůrkyně Melacacia

 

Diskusní téma: Blythe

Blythe na e-bayi

Ramalka | 04.04.2014

Díky za článek, nicméně si myslím, že pokud zde doporučujete koupi panenky na e-bayi, tak pro toho, kdo kupuje Blythe poprvé, by bylo určitě vhodné upozornit na to, že tam mohou dost nalítnout a pokud si budou kupovat panenku pro další třeba prodej nebo investici peněz do budoucna, rozhodně nekupovat ty nahé a poskládané z dílů - ty totiž většinou prodávají zaměstnanci firmy, kteří ty díly v výrobně kradou a takto poskládaná panenka nemá v podstatě žádnou sběratelskou hodnotu, dokonce i na e-bayi jsou odkazy na nepoctivé prodejce Blythe panenek.
Pokud neuvažujete o panence jako o investici a je Vám jedno odkud bude, hlavně, že bude levná, pak vřele do nahých a poskládaných s dílů, nicméně tím podporujete krádeže.
Jinak je úžasné, co všechno dokáží v zahraničí na tyto panenky ušít, od naprosto dokonalých oblečků až po nejrůznější detaily, nábytek a dekorace. A fotky - darmo mluvit, rpostě nádhera.

Přidat nový příspěvek