Vaříte a pečete rádi? No já rozhodně ano. Sice na to nemám bohužel tolik času kolik bych si přála mít a namísto špenatových lasagní, které si plánuji udělat to stejně většinou skončí u špaget s kupovaným pestem. Ale o těch pár receptů co se k nim jednou za čas dostanu se tu ráda podělím. Na úvod jen upozorním, že všechna jídla co tu budou jsou vegeteriánská. A vzhledem k tomu, že jsem se stala vegetariánkou už v útlém věku tak popravdě nemám potuchy jak připravit maso a upřímně mě to ani netrápí. To je další důvod proč jsem se rozhodla o své recepty podělit - protože si spousta čechů stále ještě představuje vegetariánskou stravu jako hrášek a sóju, případně ještě to hrozné tofu co nemá žádnou chuť. Ale za ta léta co vařím bezmasá jídla mohu říct, že tomu tak rozhodně není, vlastně si myslím, že jsem přechodem na vegetariánství objevila spoustu nových jídel a chutí, ke kterým bych se jinak asi ani nedostala. 

 

A pro lepší informovanost obecenstva o vegetariánství ráda bych jen upřesnila pár drobností, protože na to dostávám od svého okolí spoustu otázek. Vegetarián je někdo kdo nejí maso a to žádné. Pokud někdo prohlásí, že je vegetarián, protože jí jen ryby (a sem tam kuře...) tak neví co tento termín znamená. Krom masa to znamená, že se nejí vlastně žádný další produkt z mrtvých zvířat. Takže vegetarián nejí polévky, které jsou z masového vývaru ani žádné masové omáčky. Pak také nic co obsahuje želatinu, třeba jako gumové medvídky. A teoreticky by neměl jíst ani třeba jogurty barvené karmínem (to je barvivo, které se vyrábí z rozmačkaných malých broučků a do jogurtu se přidává, aby to vypadalo, že tento jogurt obsahuje nějaké jahody nebo maliny...). Naopak jí věci produkované zvířaty, které kvůli jejich produkci nezemřeli tzn. mléko, sýry, jogurty nebo med. Vajíčka pak jedí někteří vegetariáni. A to je asi vše :) Chápu, že to ne asi každého zajímá, ale vzpomínám si jak jsem jednou šla do místní vesnické hospody a zeptala se obsluhy zda mají v nabídce něco vegetariánského. Číšnice mi sdělila, že smažený sýr (takže českou hospodskou vegetariánskou klasiku...). Já si sýr objednala a slečna mi za chvíli přinesla talíř, na kterém byl skutečně smažený sýr a v něm .... wait for it ... zapečená šunka. Poté jsem musela slečně vysvětlit, že to, že na talířku není flák masa ještě neznamená, že je jídlo bezmasé (i když pravda je že některé české šunky opravdu moc masa neobsahují...ale chápete co tím myslím). Takže tak.

 

Jinak přeji všem mnohon zdaru v kuchtění a dobrou chuť :)

 

Diskusní téma: Recepty

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek


Vytvořte si web zdarma! Webnode