Inu předpokládám, že většina z vás tam venku už něco málo o fimu někdy slyšela (tedy když už jste zavítali na tyto stránky). Takže fimo je polymerová hmota, která se dá použít k modelování všeho možného…korálků, krabiček nebo třeba různých postaviček a miniatur. Fimo samotné je vlastně obchodní značka německé firmy Eberhard faber, která je v Evropě rozhodně nejrozšířenějším výrobcem polymerové hmoty. I když na zahraničních stránkách se můžete setkat i s jinými značkami, zvláště pak na těch amerických (i když tam se často používá obecný název polymer clay).  

 

A jak tedy fimo funguje? Je to docela jednoduché…vymodelujete hmotu, která je vlastně podobná obyčejné plastelíně a následně výtvor upečete v troubě. Tím celý výrobek ztvrdne a nakonec vypadá skoro jako plast (ale jen skoro). Na internetu se dají najít obrázky až neuvěřitelných výrobků, existuje velké množství technik jak fimo zpracovávat a některé z nich jsou natolik složité, že jsou mimo schopnosti většiny z nás (mrknout se můžete na stránky některých umělců v odkazech, tam se dají shlédnout neuvěřitelné věci). Ale naštěstí základní techniky jsou docela jednoduché a přesto efektivní a může si je vyzkoušet každý. Nejedná se tedy o úplně nejlevnější záležitost (balení jedné barvy přijde asi na 60,-), ale výsledky rozhodně stojí za to. Některé techniky můžete shlédnout přímo na těchto stránkách a jiné jsou všude možně po netu.

 

A jak začít? No prvně je třeba rozmyslet co budete chtít vyrábět, kolik fima budete potřebovat a taky v jakých barvách. Existují i různé druhy fima. Základní je fimo classic (22 barev), které se hodí především na detaily a pak fimo soft (48 barev), které je celkově asi nejpoužívanější. Pak je ještě fimo effect, které je třeba třpytivé, svítí ve tmě nebo po upečení vypadá jako kov. No nebo dalším způsobem jak zpracovat fimo je ho po upečení natřít. Na to se hodí nejvíce akrylové barvy, které se opět prodávají v různých barvách a s různými efekty.

 

 A kde fimo sehnat? No a pokud bydlíte někde ve větším městě, je to asi docela jednoduché. Nejčastěji ho mají v uměleckých potřebách, galanteriích nebo obchodech s korálkami. A pokud to do jakékoliv specializované prodejny máte daleko, zbývá vám možnost objednat online, ale to by v dnešní době už také nemělo být problém, obchodů kde se fimo nabízí je spousta a online je mnohdy levnější než v běžném obchodě (ale lépe vzít více kusů, aby se zase vyplatilo poštovné). 

 

Pár inspirativních stránek :

www.sigaliot.com - stránky izraelské umělkyně, velmi barevné a inspirativní

www.catherienarts.com - americká tvůrkyně, najdete mnoho nápadů na válečky

https://flickr.com/photos/ronitgolan - další fimo umělec, který rozhodně stojí za pozornost

 

 

Diskusní téma: Fimo

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek